
Helsingin Sanomien vaalikone
Alla vastaukseni Helsingin Sanomien vaalikoneeseen.
1. Jyväskylän päivähoitoryhmien aikuisten ja lasten suhdeluku on 1/7, kun se lain mukaan voisi olla 1/8. Jos kunnan menoja joudutaan karsimaan, päivähoidon suhdeluku tulee nostaa lain sallimaan maksimiin.
Täysin eri mieltä
Ei missään nimessä. Päiväkotiryhmät ovat jo nykyisellään liian isoja, vaikka suhdelukua ei ole nostettu niin hirveisiin lukemiin kuin mihin Sipilän hallitus yrittää kuntia painostaa. Rauhaton ympäristö ei ole hyväksi lapsille, ja päiväkoti-ikäiset tarvitsevat vielä jatkuvaa aikuisen huomiota. Kolmen hoitajan ryhmiin suhdeluvun muutos seitsemästä kahdeksaan tarkoittaisi kolmen lapsen lisäystä, kun ne ovat jo nyt suurempia kuin luokat peruskoulussa. Todellisiin ryhmäkokoihin vaikuttaa myös se, että osapäivähoidossa olevia lapsia ei oteta näissä laskelmissa huomioon samalla tavalla.
2. Kirkkopuiston alle ei saa rakentaa parkkihallia.
Täysin samaa mieltä
Yksityisautoilua keskusta-alueella täytyy ennemminkin vähentää. Yksi ratkaisu on ilmainen joukkoliikenne.
3. Tourulan avovankilan rakentamissuunnitelma on pysäytettävä.
Täysin eri mieltä
Ennemminkin sanoisin, että nolot nimbyilijät on pysäytettävä.
4. Avosairaanhoidon valinnanvapauden pitäisi Jyväskylässä laajentua koko kunnan alueelle ja mukaan pitäisi ottaa myös suun terveydenhuollon palvelut.
Osittain eri mieltä
Palvelujen yksityistäminen on hyvä ratkaisu vain poikkeustapauksissa. Jyväskylän valinnanvapauskokeilu on valmiiksi epäonnistunut myös terveysyritysten itsensä mielestä.
5. Maakunnallisesta koulutuskuntayhtymästä on luovuttava ja lukio-opetus on palautettava kaupungille.
Osittain eri mieltä
Jyväskylän lukiokoulutuksen jättileikkaukset eivät johdu koulutuskuntayhtymästä vaan Sipilän hallituksen sivistysvihamielisestä politiikasta ja koulutuslupausten pettämisestä. Lukiokoulutuksen järjestäminen koulutuskuntayhtymän kautta on järkevää, sillä se mahdollistaa tarpeettomien raja-aitojen purkamisen lukio- ja ammatillisen koulutuksen väliltä.
6. Kuntani pitäisi rohkeammin käyttää maiden pakkolunastuksia kaavoituksen vauhdittamiseksi.
En osaa sanoa
7. Kuntalaisten valitusoikeutta kaavoituskysymyksissä tulee rajoittaa.
Osittain samaa mieltä
Tärkeät hankkeet viivästyvät liikaa perusteettomien valitusten takia.
8. Kuntani pitäisi luopua vaatimuksesta rakentaa autopaikkoja uusien asuntojen yhteyteen.
Täysin samaa mieltä
Autopaikkojen vaatiminen kaikkien uusien asuntojen yhteyteen kuuluu menneisyyteen varsinkin opiskelijakaupungissa.
9. Pyörätiet ja jalkakäytävät pitäisi puhdistaa lumesta ja hiekoittaa ennen autoteitä.
Täysin samaa mieltä
10. Kunnassani on tärkeämpää huolehtia yksityisautoilun edellytyksistä kuin joukkoliikenteestä.
Täysin eri mieltä
Joukkoliikenne ensiksi! Vasemmiston mielestä joukkoliikenne on muutettava Jyväskylässä maksuttomaksi. Se helpottaisi liikkumista ja lisäisi vähän kauempana keskustasta olevien asuntojen kysyntää, mikä puolestaan laskisi keskustan korkeaa vuokratasoa.
11. Kirjastojen pitäisi keskittyä kirjoihin, eikä laajentua enempää tavaroiden lainaamiseen tai muille vastaaville uusille alueille.
Täysin eri mieltä
12. Kuntani nykyinen kouluverkko tulee säilyttää sellaisenaan, vaikka se aiheuttaisi kustannuksia kuntalaisille.
Osittain samaa mieltä
Viime valtuustokaudella lakkautettiin Keljon, Saakosken, Hurttian, Vespuolen ja Nyrölän koulut. Ensi kaudella käsitellään todennäköisesti ainakin Muuratsalon koulun kohtaloa. Uusia kouluja pitää tietysti rakentaa sinne, missä oppilaita on, ja vanhoja lakkauttaa sieltä, mistä oppilaat vähenevät, mutta Jyväskylän kouluverkko on nyt jo hyvin tiivis. Jos lakkautukset johtavat kohtuuttoman pitkiin koulumatkoihin, ne vaarantavat lasten yhdenvertaisuuden.
13. Vanhempien oikeutta valita lastensa koulu tulisi rajoittaa.
Osittain samaa mieltä
Riskinä on se, että hyväosaisten perheiden lapset keskittyvät ”parempiin” kouluihin ja huono-osaisempien perheiden lapset ”huonompiin”. Vanhempien toiveet on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, jos syy on perusteltu.
14. Koulujen liikuntatuntien pitäisi olla tytöille ja pojille yhteiset.
Täysin samaa mieltä
15. Koululuokissa tulisi olla ylärajat maahanmuuttajalasten osuudelle.
En osaa sanoa
Ehdotus ei kuulosta ihan toteuttamiskelpoiselta, mutta se liittyy kuitenkin todelliseen ongelmaan. Kaupungin on osoitettava enemmän resursseja kouluille, joissa on paljon maahanmuuttajaoppilaita: pienemmät opetusryhmät ja suurempi koulunkäynninohjaajien määrä takaisi, että kaikki pysyvät opetuksessa mukana.
16. Kuntani pitää taata kokopäiväinen päivähoitopaikka kaikille alle 3-vuotiaille, vaikka näiden vanhemmista toinen olisikin kotona.
Täysin samaa mieltä
Jos toinen vanhemmista hoitaa kotona esimerkiksi pientä vauvaa tai etsii aktiivisesti töitä, on kaikkien etu että perhe voi halutessaan laittaa toisen lapsen kokopäivähoitoon. Lapsiperheet ovat muutenkin tiukoilla, koska Sipilän hallitus on kiristänyt heidän tilannettaan ja toimeentuloaan monella tavalla.
17. Kuntani pitäisi tukea rahallisesti lasten hoitamista kotona nykyistä enemmän.
Osittain eri mieltä
Resurssit pitäisi panostaa mieluummin siihen, että päivähoidon ryhmäkoot ovat riittävän pienet. Kotihoidontuen korottamisen sijaan vanhempainvapaajärjestelmä tulisi uudistaa 6+6+6-mallin mukaiseksi, jotta vanhemmat voivat hoitaa lasta kotona nykyistä pidempään kotihoidontukea korkeammilla etuuksilla ja hoivavastuu jakautuisi tasaisemmin isien ja äitien välillä. Pienelle lapselle kotona vanhemman kanssa oleminen on tärkeää, mutta kotihoidontukeen nojaava järjestelmä on varsin ongelmallinen.
18. Haluaisin että alueeni terveyspalveluiden tuottaja on mieluummin julkinen kuin yksityinen.
Täysin samaa mieltä
19. Julkisten terveyspalvelujen asiakasmaksut tulisi poistaa kokonaan.
Täysin samaa mieltä
Terveyskeskusmaksut rokottavat kovimmin lapsiperheitä, työttömiä ja eläkeläisiä, eivätkä edes ole kunnalle erityisen tärkeä tulonlähde. Jos terveydenhoidosta ei kerättäisi maksuja, ihmiset hakeutuisivat hoitoon aiemmassa vaiheessa ja olisivat terveempiä. Se olisi myös kaupungille halvempaa.
20. Koko Suomi on syytä pitää asuttuna, vaikka se tietäisikin veronmaksajille kustannuksia.
Osittain eri mieltä
21. Homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla.
Täysin samaa mieltä
Totta ihmeessä, vaikka asia ei (onneksi) olekaan kuntien päätösvallassa.
22. Jos valtio tarjoaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamista kotikuntaani, tarjous pitää hyväksyä.
Täysin samaa mieltä
Valtio maksaa vastaanottokeskusten kulut ja vastaanottokeskukset synnyttävät työpaikkoja, joten täytyy olla todella gonahtanut rasisti, että niitä vastustaisi. Suomen kunnista tosin gonahtaneita rasistejakin löytyy vallan kahvasta turhan monta.
23. Kouluissa kohdellaan koululaisia liian lepsusti. Tiukempi kuri tekisi kouluista parempia.
Täysin eri mieltä
24. Perinteiset arvot – kuten koti, uskonto ja isänmaa – muodostavat hyvän arvopohjan politiikalle.
Täysin eri mieltä
25. Julkisia palveluita tulisi ulkoistaa entistä enemmän yksityisten yritysten tuotettavaksi.
Täysin eri mieltä
26. Jos tulee eteen tilanne, jossa on välttämätöntä joko leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia tai korottaa veroja, veronkorotukset ovat parempi vaihtoehto.
Täysin samaa mieltä
Verotuksen kautta palvelujen rahoitus kerätään oikeudenmukaisesti.
27. Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.
Täysin eri mieltä
28. Nykyisen kaltaiset palvelut ja sosiaalietuudet ovat pitemmän päälle liian raskaita julkiselle taloudelle.
Täysin eri mieltä
29. Talouskasvu ja työpaikkojen luominen tulisi asettaa ympäristöasioiden edelle, silloin kun nämä kaksi ovat keskenään ristiriidassa.
Täysin eri mieltä
Työpaikat ovat tärkeitä, mutta tulevat sukupolvet tuskin ovat erityisen mielissään, jos planeetta tuhotaan lyhyen tähtäimen talouskasvun takia.
30. Kaikessa päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista.
Täysin samaa mieltä